Yatırımcı, Türkiye'de mülk satın alma kararı verirken emlak piyasası ile ilgili her şeyi incelemelidir

  Yabancı alıcılar için tapu işlemleri

Tarih:14 Ekim 2021 Perşembe

Yatırımcı, Türkiye'de mülk satın alma kararı verirken emlak piyasası ile ilgili her şeyi incelemelidir

  Yabancı alıcılar için tapu prosedürleri Türkiye'de bir mülk satın almaya

karar verirken , yabancı yatırımcı Türkiye'deki emlak piyasası ile ilgili her şeyi incelemelidir . Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, Türkiye'de daire sahibinin yasal hakkını garanti altına alan ve mülkiyeti gösteren belge olan tapu işlemleri hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Öncelikle (Tabu) “Tapu”

nedir: Bir gayrimenkulün sahibi olduğunuzu ispatlayan, o gayrimenkule ait  bilgilerin geçtiği, gayrimenkul ekspertiz numaralarının ve gayrimenkulün konumunun belirtildiği resmi belgedir. Bu belge TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Emlak Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş olup, bazı ülkelerde noter tasdikli olduğu bilinmektedir.

Tapu türleri 


 

Birincisi, gayrimenkul irtifak senedi:
Türkiye'de inşa halindeki bir proje kapsamında bir mülk satın alındığında, mülk bir irtifak hakkı tapusu ile tescil edilir. İrtifak belgesi, taşınmazın her bir bölümünün ayrı ayrı kaydedildiği tapu senedidir yani inşaat firması projeyi planlayıp arsanın üzerine yapı planını koyup inşaat için onay aldığında proje tescil
edilir. bölümlere ayrılmıştır (bina içindeki daire sayısı) ve her daire için düzenlenmiştir Dairenin konumu, alanı ve bilgilerini gösteren özel bir belge içerir.
Taşınmaz türü, inşaat işinin tamamlanamaması nedeniyle bu tür tahvillere (inşaat arazisi) dahil edilir. İnşaat çalışmalarının tamamlanması ve taşınmazın oturuma hazır hale gelmesi ile birlikte tam tapu sahibine verilir.

İkincisi, tam tapu:
Türkiye'de teslime hazır projeler ve konut kapsamında daire satın aldığınızda, size dairenizin mülkiyetini kanıtlayan ve yasal hakkınızı koruyan eksiksiz bir tapu verilir. Taşınmazın tam özellikleri, mülkün alanı, ticari veya konut türü ve diğerleri açısından "Tabu" tapu belgesinde belirtilmiştir.
Mülkün haciz veya ipotek gibi kısıtlamalara tabi olup olmadığının öğrenilmesi için satın almadan önce dairenin emlak sicilinin açıklanması gerektiğine ve Emlak Sicil Departmanı'nın inceleme ve soruşturma için incelenmesi gerektiğine dikkat edilmelidir, çünkü varsa kısıtlamalar tapuda belirtilmemiştir.

Üçüncüsü, geçiş tapuları (katılım tapusu):
Alıcının mülk üzerindeki mülkiyetini kanıtlayan bir gayrimenkul tapu türüdür ve Arap yatırımcıya tavsiye etmiyoruz çünkü çoğunlukla geçiş tapuları (katılma tapusu) eskilere aittir. Bu binaların çoğu 1999 depreminde hasar görmüş ve Türk hükümeti tarafından temellerini ve sütunlarını güçlendirmek için zorunlu restorasyon çalışmalarına tabidir.Arap yatırımcılara bu tür binalara yönelmelerini tavsiye etmiyoruz. 1999 yılından sonra yapılan yeni binalarda ise satın alma sistemi olarak katılma payı kullanılmamaktadır.

Türkiye'deki yabancı alıcılar için tapu işlemleri nelerdir?


Gerekli belgeleri doğru ve eksiksiz bir şekilde sağlamayı taahhüt etmeniz durumunda bunlar basit ve kolay prosedürlerdir.Gerekli
belgeler: satıcının kişisel bir resmine ek olarak ilgili kişinin veya resmi temsilcisinin kişisel kimliği ve iki Emlak Kayıtları Departmanına teslim edilen alıcının kişisel fotoğrafları ve diğer gerekli belgeler şunlardır:

- Deprem ve afetlere karşı sigorta poliçesi sigorta şirketlerinden alınabilir
- Satıcı tarafından sigortalanan ve alıcı tarafından tasdik edilen taşınmaza ilişkin tapu sicil belgesi 
- Halk ödeneği adı verilen ve bağlı olunan belediyeden alınan belge - Mülkü
satın almak için bankadan bir meblağ ödünç alınması durumunda, bunu gösteren belgeleri sağlayın
ve bu belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde sunmanın önemini hatırlatırız, aksi takdirde ihlal edenler vergiye tabi olabilir. toplam vergi değerinin %25'ine ulaşabilir

Emlak sicil harçları - Türkiye'de tabu harçları

 Emlak kayıt ücreti (Tapu)  , devlet tarafından hem satıcıya hem de alıcıya uygulanan mülk fiyatının yüzde 2'sidir. Bu bağlamda açık ve net bir metin bulunmamakla birlikte, harç giderleri genellikle alıcıdan tahsil edilir, yani alıcı, emlak siciline harç olarak mülkün toplam değerinin yüzde 4'ünü öder, örneğin: Gayrimenkulün fiyatı 100 bin TL, Tapu ücretinin değeri 4 bin TL olacak!
Bu nedenle, bu tutarı dikkate almak ve satıcı ile alıcı arasında net bir şekilde ödeme yöntemi konusunda iki taraf arasında önceden anlaşmak gerekir.
Satıcı ile alıcı arasında aracı olması durumunda, gayrimenkul satış bedellerinin ödenmesi sırasında yapılan masraflara ek olarak aracının alacağı komisyonun da belirtilmesi gerekmektedir.


İlgili bloglar:

Türkiye'de gayrimenkul yatırımı

Türkiye'deki gayrimenkul yatırımcısının hakları

Türkiye'de bir daire nasıl satın alınır?

Bir mülk satın alarak Türkiye'de ikamet

İstanbul'da taksitle satılık daire satın alma

Türkiye'de mülk satın almak için ipuçları


 
İstanbul Daireleri| Türkiye Daireler | Türkiye'de Notre | Türk vatandaşlığı | Gayrimenkul satış sonrası hizmetler | Gayrimenkul satış öncesi hizmetler

EMLAKLAR

Size en uygun daireyi seçin
Size özel fiyatlar belirleyelim. Hemen tapunuzu teslim edelim

  • Denize yakın lüks Kıbrıs projesinde en iyi tatil köylerine yakışır yaşam

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    180.590Detaylar
  • Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında Kıbrıs projesi bir arada

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    473.210Detaylar
  • Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında proje bir arada

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    200.000Detaylar
  • Kıbrıs projesinde bitmeyen tatil hayatı

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    81.000Detaylar
  • Deniz, doğa ve şehir manzaralı Kıbrıs projesi

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    232.390Detaylar
  • Eyüpsultan sitesinde temiz hava ve yeşilliklerle dolu konforlu yaşam

    EYÜPSULTAN / ISTANBULYapım Aşamasında
    685.000Detaylar
TÜMÜNÜ GÖR
Chat on WhatsApp