Tedarik sorunlarının şiddetlenmesi, yüksek navlun oranları ve dünyanın tanık olduğu konteyner krizi ile birlikte

Corona'ya rağmen yatırımcıların ilgi odağı Türkiye

Tarih:12 Ocak 2023 Perşembe

Tedarik sorunlarının şiddetlenmesi, yüksek navlun oranları ve dünyanın tanık olduğu konteyner krizi ile birlikte

Corona'ya rağmen yatırımcıların ilgi odağı Türkiye

Tedarik sorunlarının şiddetlenmesi, navlun fiyatlarının yüksekliği ve dünyada yaşanan konteyner kriziyle birlikte Uzakdoğu'dan ithalat yapan Avrupalı ​​firmalar , başta Türkiye olmak üzere yabancı firmaların ilgi ve ilgi odağı haline gelen yatırımlarını diğer ülkelere yönelttiler. yatırımcılara sunduğu avantaj ve fırsatlar için.

Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgiye göre , 31 Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ilk enfeksiyonun tespit edilmesinin ardından hızla yayılan Corona salgını, dünya ve Türkiye ekonomilerinde değişimlere neden oldu.

Salgının yayılmasının ilk yılında ülkeler virüsün yayılmasını önlemek için ya tam ya da kısmi kapatma tedbirleri almaya başlamış ve bu durum küresel olarak ekonomik faaliyetin ve ticaretin bir süreliğine durması ve birçok insanlar işlerini kaybetti.

Salgın, özellikle düşük gelirli ülkelerde sağlık sorunlarını da şiddetlendirdi, ülkeler sınırlarını kapattı, küreselleşme geriledi.

Arz ve talep krizi nedeniyle dünya ekonomisindeki durgunluk, ticaretin daralmasına neden oldu.

2020'de dünya ekonomisi yüzde 3,2 küçülürken, ticaret hacmi yüzde 8,2 küçüldü ve bunu dünya çapında doğrudan yabancı yatırım değerinde yüzde 35 düşüş izledi.

lojistik krizler

Küresel aşılama çalışmalarının hız kazanması ve hayatın normale dönüşünün başlamasının ardından küresel ekonomide toparlanma başladı.

Ekonomilerin toparlanmasıyla birlikte önemli bir talep artışı ortaya çıkmış, Asya kıtasından ithalata bağımlı ülkeler üretim ve tedarik zincirlerinde sorunlarla karşılaşmaya başlamıştır.

Tedarik zincirlerinin bozulması ve tüketicilerin artan talebini karşılayamama, küresel olarak fiyatların yükselmesine neden oldu.

Öte yandan, küresel ticaret sistemindeki arz ve talep arasındaki dengesizlik deniz taşımacılığında lojistik sorunlara yol açarken, konteyner eksikliği sorunu navlun oranlarında önemli artışlara neden oldu.

Mal talebinin artması ve konteyner sıkıntısı ile navlun fiyatları 10 kat artmış, nakliye konteyneri bulmak zorlaşmıştır.

Uzak Doğu-Avrupa hattında navlun fiyatları, Corona salgını öncesi 2.000$ seviyesinden sonra 20.000$ seviyesine kadar yükseldi.

Türkiye yatırımcılara birçok avantaj sunuyor

Uzun mesafeli taşımacılık fiyatlarının iki katına çıkmasıyla birlikte birçok uluslararası şirket, coğrafi konumu ve maliyet avantajları sayesinde Türkiye'yi cazip bir üretim ve yatırım merkezi olarak görmeye başlamıştır.

Eskiden Uzakdoğu ülkelerinden ithalat yapan Avrupalı ​​firmalar , Türkiye gibi daha yakın ve daha istikrarlı merkezlere kaydılar .

Gıda, ilaç, mobilya, elektronik ve ambalaj gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren uluslararası şirketler, coğrafi konumu, güçlü lojistik altyapısı ve nitelikli iş gücü nedeniyle Türkiye'de yeni yatırım planlarını açıkladı.

Bu firmalar arasında "İsveç Ikea Mobilya", "LBB" Polonya Hazır Giyim, Alman "Boehringer Ingelheim" İlaç, "Dr. Ve "Yeniden kullanılabilir" Belçika ambalajı.

Japon elektronik şirketi "Kaga" geçtiğimiz günlerde Türkiye'deki yatırımlarını artıracağını açıklamıştı.

Türkiye ekonomisi 2021'de salgının etkilerini yenecek

Dünya genelinde ulaşım fiyatlarındaki artış nedeniyle yakın ülkelerde üretim eğilimi, 2021 yılında ekonomisi salgının olumsuz etkilerinden kurtulmaya başlayan Türkiye için yeni fırsatlar sağladı.

Türkiye'de ihracat ve sanayi üretimi gibi bazı ekonomik göstergeler 2020 yılında pandemi nedeniyle geriledi.

Türkiye ekonomisi , ekonomi yönetiminin attığı adımların yanı sıra hayatın normale dönmesi ve aşılama oranlarındaki artışla olumlu seyrini 2021 yılında da sürdürdü .

Türkiye, 2021'in üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüme oranı yakalayarak G20'de en yüksek büyüme oranına ulaşan ikinci ülke oldu.

Türkiye'de büyümenin lokomotifi ihracat ve sanayi olurken, ihracat 2021'de birçok tarihi rekora imza attı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata dayalı yeni ekonomik model ve Türkiye'nin 2022 yılında yatırıma odaklanacak ülkelerden biri olması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nabatai tüm detayları açıkladı.
 

İlgili bloglar:


Türkiye ekonomisinden son haberler 

Türkiye ekonomik büyümede G20'nin lideri


Uluslararası kuruluşlar Türkiye ekonomisinin büyümesine yönelik beklentilerini "olumlu" ayarlıyor

İstanbul'da konut fiyatlarında yüzde 95 artış

 Avrupa'dan Türkiye'ye yatırım akışı

Türkiye'de gayrimenkul yatırım fırsatları 

 

Türkiye Ekonomisi | İstanbul Daireleri| Türkiye Daireler | Türkiye'de Notre | Türk vatandaşlığı | Gayrimenkul satış sonrası hizmetler | Gayrimenkul satış öncesi hizmetler

EMLAKLAR

Size en uygun daireyi seçin
Size özel fiyatlar belirleyelim. Hemen tapunuzu teslim edelim

  • Denize yakın lüks Kıbrıs projesinde en iyi tatil köylerine yakışır yaşam

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    180.590Detaylar
  • Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında Kıbrıs projesi bir arada

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    473.210Detaylar
  • Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında proje bir arada

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    200.000Detaylar
  • Kıbrıs projesinde bitmeyen tatil hayatı

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    81.000Detaylar
  • Deniz, doğa ve şehir manzaralı Kıbrıs projesi

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    232.390Detaylar
  • Eyüpsultan sitesinde temiz hava ve yeşilliklerle dolu konforlu yaşam

    EYÜPSULTAN / ISTANBULYapım Aşamasında
    685.000Detaylar
TÜMÜNÜ GÖR
Chat on WhatsApp