Tarih: | 2 Eylül 2021 Perşembe |
Türkiye'de yeni binaların yapılmasına ilişkin kararlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verildi
Türkiye'de yeni bina yapımına ilişkin son kararlar
Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni bina yapımına ilişkin kararlar alınmış ve yeni yönetmelik gereği Türkiye'de resmi gazetelerde yayımlanmıştır. Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 40'tan fazla bağımsız bölümü olan binalarda ortak alan olarak kütüphane odası yaptırması gerekiyor. Ayrıca çatıda toplanan yağmur sularının bahçe katının altında bir depoda toplanmasını sağlamak için yeni binalara “yağmur suyu toplama sistemi” kurulması gerekiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planlı alanlar yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı .
Yönetmeliğe göre 40'tan fazla bağımsız bölümün bulunduğu binalarda ortak kullanım alanı şeklinde kütüphane odası kurulması gerekecek .
Yönetmelikte “kütüphane odası, alışveriş merkezlerinde ve 40'tan fazla bağımsız bölümün bulunduğu, binaya ortak bir merdivenle bağlanan ve dışarıdan girilemeyen normal katlarda ve birden fazla olmamak üzere, binaların normal katlarında yapılacaktır” denildi. Toplamda 50 metrekare, ticari kullanıma tabi olmayan, ortak alan olarak .”
Çatı yağmur suyu toplama sistemi
Yönetmelik ile birlikte artan kuraklık sorunu da dikkate alınarak iki bin metrekareden büyük parseller üzerine yapılacak tüm yapıların çatılarında biriken yağmur sularının toplanması için artık “yağmur suyu toplama sistemi” yapılması gerekiyor. metre bahçe katının altında bir depoda Bahçe sulamasında veya bina ihtiyacının arıtılmasında kullanmak için .
Yönetmelik ile belediyelere ve ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlara küçük parseller için bu konuda yükümlülükler getirme yetkisi verildi .
Yapı kayıt belgesi olan yapılar
Yönetmeliğe göre, kullanılan binanın bağımsız bir bölümünde sonradan meydana gelen uyumsuzluklar nedeniyle "yapı kayıt belgesi" alınması halinde, diğer bölümlerde de değişiklik yapılabilir .
Birden fazla yapı yapma hakkı bulunan parsellerde, yapının ihlal eden bölümlerinin alanının mevzuata uygun olmaması ve “yapı kayıt belgesi” olması şartıyla, kalan imar hakkı dahilinde yeni yapı yapılabilir. belgesi” ile parsel imar hakkından mahsup edilmeyecektir .
Yönetmelik ile kaldırımlarda yaya trafiği üzerinde baskı oluşturan, yüksek parsellerle toprağın arkası doldurularak yapılan ve şiddetli yağışlar sonucunda zaman zaman yıkılabilen yüksek bahçe duvarları da düzenlemeye tabi tutuluyor. düzenlenmiş _
Buna göre yol kotu ile aynı seviyedeki ön bahçelerde yapılacak bahçe duvarının yüksekliği en fazla 50 cm, yoldan daha yüksek olan ön bahçelerde ise duvar yüksekliği normal zemini aşacaktır. seviye. Ön bahçeden maksimum 50 cm .
Türkiye'deki yapı sistemi nedir?
Betonarme yapı , diğer yapı sistemlerine göre ekonomik ve sağlamlık açısından pek çok avantaj taşıması ve bazı sakıncaları da taşıması nedeniyle Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde en yaygın yapı sistemidir .
Çelik karkas sistem, taş tuğla yapı sistemi, ahşap evler gibi ev yapımında kullanılabilecek birçok sistem bulunmaktadır .
Türkiye'de inşaat yöntemi
Türkiye'deki her arsanın ait olduğu belediyede tüm bilgileri içeren belgeleri vardır.Türkiye'de inşaat yönteminde , bu arsa ile nasıl başa çıkılacağını ve üzerine inşaat yapılmasının uygun yolunu gösteren bu belge dikkate alınmalıdır. belediyenin izin verdiği bölümlere ve yönetmeliklere göre yapılır .
Ayrıca bu arazi için kullanım ve inşa edilme şekli açısından yapı ruhsatı alınması gerekmektedir çünkü inşaat koşulları, konut veya ticari olmasına bağlı olarak ilgili kullanımlara göre farklılık göstermektedir .
Türkiye'de yapı ruhsatları nelerdir? Nereden elde edilir?
Arsa üzerine yapı yapılabilmesi için öncelikle yapının mimari planının hazırlanması ve ilgili belediyedeki yapı birimlerinin incelenerek yapı ruhsatlarının alınması
gerekmektedir . Türkiye'de yapı ruhsatı almak için gerekenler şu şekildedir :
Lisans başvurusu .
- Tabu .
- Yapı durumu (binanın idari sınırları içinde bulunduğu belediyeden istenmektedir) .
Durum belgesi (sektörlerin sınırlarını gösterir, emlak kadastro müdürlüklerinden alınır) .
Mimari plan (Mimarlar Odası onaylı) .
Mimar odası kayıt belgesi .
Betonarme plan (Mimarlar Odası onaylı) .
Yapı Mühendisleri Odası Sicil Belgesi .
Elektrik bağlantı şeması (Oda tarafından onaylanmıştır) .
Elektrik Mühendisleri Odası kayıt belgesi .
Sıhhi tesisat planı (Oda tarafından tasdikli) .
- Makine Mühendisleri Odası sicil belgesi .
Toprak etüt raporu .
- Planın ve belgelerinin uygulanmasından sorumludur .
-Yapmaya yetkili müteahhit tarafından inşaatın yapıldığı inşaat enstitüsüne ilişkin belgeler .
- Yapı kontrol şirketi ve yapı kontrol sözleşmesi ile ilgili belgeler .
Yapı bilgi formu .
- Yapı denetim şirketinin kira bedelinin %20'sinin hesabına yatırıldığını gösteren banka dekontu .
Yapı denetim sözleşmesi .
İlgili konular:
Asya İstanbul hakkında bizi tanıyın
Türkiye'de ilk kez bir mülk mü satın almak istiyorsunuz?
İstanbul'da bir konut kompleksi içinde daire satın almak
Size en uygun daireyi seçin
Size özel fiyatlar belirleyelim. Hemen tapunuzu teslim edelim
Denize yakın lüks Kıbrıs projesinde en iyi tatil köylerine yakışır yaşam
Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında Kıbrıs projesi bir arada
Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında proje bir arada
Kıbrıs projesinde bitmeyen tatil hayatı
Deniz, doğa ve şehir manzaralı Kıbrıs projesi
Eyüpsultan sitesinde temiz hava ve yeşilliklerle dolu konforlu yaşam