Tarih: | 12 Ocak 2023 Perşembe |
Miras vergileri var mı? Vergi değeri bakımından Türk yabancıdan farklı mıdır?
Mülk Türkiye'de miras mı kalıyor?
Türkiye'de mülk sahibi olmak ve gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler , Türkiye'de veraset ile ilgili sorularını soruyorlar: Gayrimenkulde veraset var mı, veraset vergisi var mı? Vergi değeri bakımından Türk yabancıdan farklı mıdır?
Ve Türkiye'deki gayrimenkul mirası hakkında her yatırımcıyı ilgilendiren birçok soru
Bu yazıda, bazı yatırımcıların Türkiye'deki gayrimenkul miras hukuku hakkında bilmek istedikleri her şeye dair kapsamlı bir rehber ve açıklama bulacaksınız.
İlk olarak, Türkiye'de gayrimenkul mirası nedir?
Herhangi bir yabancının Türkiye'deki gayrimenkul mirasını çocuklarına dağıtma hakkına sahip olduğu, mülkün mülkiyetinin gerçek sahibinden ölümünden sonra kanuni mirasçılarına, erkek ve kadın, buna ayrılmış kanunlara göre devridir. ve yasal mirasçıları ve böylece mülkün mülkiyeti mirasçıya geçer ve onunla Türkiye'de gayrimenkul mülkiyeti imtiyazlarını elde eder .
Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul miras
alma ilkesi Türkiye'de genel olarak yabancı bir kişinin herhangi bir malını miras yoluyla alma yöntemini belirlemek için "taşınmazın yeri" ilkesini benimsemekte ve yer ilkesi, taşınmazın hangi yöntemde yer aldığını belirtmektedir. Tereke ve mirasın yasal olarak dağılımı ikamet ettiğiniz ülkenin hukuku yani Türkiye'deki miras hukuku gerçekleşir .
Bununla birlikte, Türkiye'de gayrimenkul miras kanunlarıyla ilgili bazı istisnai durumlar vardır ve Türk kanunlarına göre miras yöntemine ilişkin bir düzenleme aşağıdadır:
- Türkiye'de miras envanteri istenirken Türkiye'de yürürlükte olan gayrimenkul miras kanunları uygulanır.
- Yasal mirasçılardan birinin mirasın dağıtım yöntemine itiraz etmesi durumunda, mirasın sınırlandırılması için ölen malikin uyruğunda olduğu ülke yasalarına göre değil, mirasçının tabiiyetine sahip olduğu ülke yasalarına göre talepte bulunma hakkı vardır. türkiye'de miras hukuku
- Miras kanunları, Türkiye'deki noterliklerden biri olan "noter" tarafından resmi olarak tasdikli vasiyetname bulunmadığından emin olduktan sonra onaylanır.
Türk hukukunda malın mirasçıları kimlerdir?
Türk hukuku, aşağıdaki mirasçıların belirtilmesini şart koşmaktadır ve bunlar:
Çocuklar ve karı koca:
Miras onlara eşit olarak paylaştırılır.
ebeveyn:
Ölen mal sahibinin çocuğu yoksa, karı veya kocanın payına ek olarak anne ve babasına da bir pay, anne ve babanın hayatta olmaması durumunda dedeye miras bırakılabilir. mülkün bir payı.
erkek kardeşler ve kız kardeşler:
Çocukların ve ebeveynlerin yokluğunda, erkek ve kız kardeşler, Türkiye'deki mülk mirasından pay alma hakkına sahiptir.
Torunlar ve çocukları:
Doğrudan akrabaların (çocuklar, ebeveynler ve erkek kardeşler) yokluğunda, torunlar ve çocukları mülkü miras alma hakkına sahiptir. Torunlar ve çocukları, Türkiye'de yürürlükte olan kanunlara göre akrabaların mirasa uygunluk sıralamasında son sırada yer almaktadır.
Çocuklar arasında, ana baba, kardeşler veya torunlar arasında akrabalık bulunması halinde karı veya koca ile mirasa ortak olurlar, hayatta olmamaları halinde ise miras tamamen karı veya kocaya aittir.
Kanuni mirasçıların kesinlikle hayatta olmaması durumunda, mülkün mülkiyeti Türk hükümeti tarafından ele geçirilir.
Mirasçılardan biri ne zaman miras hakkından mahrum bırakılabilir?
Mirasçılardan birinin maldan payına düşeni almasının engellenmesi için Türkiye'de mahkemeye başvurulabilir ancak bu husus özel ve özel durumlar dışında gerçekleşmez.
Mirasçılardan birinin payına düşen payı almasının engellenmesi talebini haklı kılan sebepleri Türkiye'de mahkeme huzurunda her kim ileri sürerse, talebin kabulü veya reddi, mirasçının mirastan mahrum edilip edilmeyeceğine karar veren mahkemeye bağlıdır. mirastan payına düşeni alma hakkı.
Miras ve mülkiyet devrinden alınan veraset vergisi:
Yabancılar intikal eden veya intikal eden malın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunması, mirasçının Türkiye içinde veya dışında ikamet etmesi, miras veya intikal yoluyla elde etmesi halinde veraset ve intikal vergisi kanununa tabidir. şarjsız.
Ancak, Avrupa Birliği'ndeki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye'de veraset vergisinin değeri nispeten düşüktür ve mülkün fiyatı düştüğünde daha düşük bir yüzde vergi kesildiği için yatırımcının mülkünün değerine göre değişir.
Veraset vergisi oranı, mirasçının ikamet durumuna ve mülkün coğrafi konumuna bağlı olarak %1 ile %10 arasında değişmektedir.
Mülkiyetin Türkiye'deki mirasçılarına devri için gerekli belgeler
Mülkiyetin devredilmesi için mirasçıların her biri için aşağıdaki belgeleri gönderin:
1- Mirasçıları ve akrabalıkları gösteren, tasdikli ve Türkçe tercümeli aile beyannamesi "mirasın tespiti".
2- Türkiye'de vergi siciline kayıt olmak ve vergi numarası almak.
3- Geçerli bir pasaporta sahip olmak.
4- Kişisel fotoğraflar sağlayın.
Türkiye'de olacak
Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de herkes, ölümünden sonra malını kime bırakmak istediğini açıklayan bir vasiyet yazabilir ve bu konuda yetkili mahkemeler kişinin ölümünden sonra vasiyetine bakar.
Türk Medeni Kanunu, vasiyetnamenin nasıl ele alınacağını açıkça belirtmektedir: Yabancılar için, vasiyetnamenin yasal olarak tanınması için Türk hukukunun bu konuda öngördüğü şekilde hazırlanması gerekir.
Türk hukukunun vasiyetname yazmak için öngördüğü şartlar
- kişinin onbeş yaşını doldurmuş olması ve akli melekelerinin tam olması.
- Vasiyetname sahibinin el yazısı ile de yazılmalı ve tarih, gün, ay ve yıl ile birlikte ayrıntılı olarak belirtilmeli ve imzasına eklenmelidir
.
Bu bağlamda, Sulh Hukuk Mahkemesi veya Asliye Mahkemesi mirasla ilgili davaları ele alır ve davanın karmaşıklığına ve mahkemenin işleyişine bağlı olarak her dava diğerinden farklı bir süre gerektirebilir.
Türkiye'nin yabancıların ülkedeki gayrimenkullerine el koymasına ne demeli?
2021 yılının Mayıs ayında çıkarılan Türk Gayrimenkullerinin Yabancı Mülkiyetine İlişkin Kanun'un, bu örneği ele alan kanun ne olursa olsun, yabancıların Türk topraklarında gayrimenkul sahibi olmalarına izin verdiği herkes tarafından bilinmektedir.Bu kanun 180'den fazla vatandaşı kapsıyordu. ve karşılığında bazı milliyetleri dışladı, yani:
- Suriye Arap Cumhuriyeti.
- Ermenistan.
- Rum Kıbrıs.
- Kuzey Kore.
- Küba.
Bunun en önde gelenleri siyasi farklılıklar olmak üzere pek çok nedeni vardır.Suriye uyruklular için, 1927'de Suriye hükümetinin Suriye'deki Türklerin ve Osmanlıların mülklerine el koyması sonucunda çıkarılan eski bir kanun vardır. İskenderun ve Hatay yönetiminin uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Suriye'den Türkiye'ye devri.
Bu, Türk hükümetinin Suriye'nin vatandaşların Türk gayrimenkullerini satmasına izin vermeme kararına yanıt vermesine yol açtı ve 2012'de mütekabiliyet yasasına bakılmaksızın yabancıların Türk gayrimenkullerine sahip olmasına izin veren bir Türk parlamentosu kararı almasına rağmen, Suriyelileri bu kararın dışında tuttu. 15 Mart 2011'de Suriye devriminin başlangıcından bu yana Suriye rejimi ile devleti arasında ortaya çıkan yeni anlaşmazlıklar nedeniyle mesele.
Bununla birlikte, başka bir vatandaşlığa sahip olan ve "çift vatandaş" olarak adlandırılan bazı Suriyeliler, ana vatandaşlığına (Suriye) değil, kazandıkları vatandaşlığa göre ve Suriye vatandaşlarının son yıllarda edindiği vatandaşlıklardan Türkiye'de gayrimenkul sahibi olma hakkına sahiptir. İsveçli, Alman, Türk (İstisnai vatandaşlık veya Türk kökenli).
Ve Türkiye'de gayrimenkul sahibi olan Suriyelilerden ikinci vatandaşlık sahipleri, ilk etapta bu eski karardan asla etkilenmeyecekler, ancak bu kategori Türkiye'de gayrimenkul alıp satabileceği ve miras alabileceği için Türk makamları bu kararı geri çağırdı. herhangi bir yasal engel olmaksızın ölüm olayı.
Ancak Türkiye'nin kararında şu hükümler yer alıyor:
Bir Suriye vatandaşının, Türkiye'nin ülkede mülk edinmesine izin verdiği uyruklardan kendisine sunulan diğer uyruğuna göre Türk gayrimenkulüne sahip olması durumunda, Suriyeli mal sahibi bir süre sonra kazanılmış vatandaşlığından feragat eder. kendi özgür iradesiyle, sadece annesinin vatandaşlığına (Suriye) sahip olacak ve bu vatandaşlık aslen Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmasına izin vermiyor, bu nedenle öncelikle ikinci vatandaşlığa dayanarak satın aldığı gayrimenkulü, diğer vatandaşlıktan feragat edildiği için yasal meşruiyet.
Buna göre, Türk makamları, taşınmaz mülkiyetinin eski sahibinden yeni sahibine (çift uyruklu Suriyeli) devri sürecinde, ikinci vatandaşlığa dayalı olarak sahip olduğunu ve terk edildiğinde veya ondan geri alındığında, mülkün kendisine ait olduğunu bildirir. veren ülke tarafından Türkiye'de gayrimenkul sahibi olma hakkını kaybeder.
Ancak yürürlükte olan ve eski kanunların hatırlatılmasından, bilgilendirilmesinden ve tebliğinden başka bir şey olmayan bu karardan korkulmamalıdır.
Çift uyruklu Suriye vatandaşının, Türkiye'de gayrimenkul sahibi olma yetkisi veren diğer vatandaşlıktan feragat etmesi halinde, Türkiye'de satın aldığı taşınmazından vazgeçeceğini taahhüt etmesi dışında bu kararda yeni bir şey yoktur. Türkiye)).
Geri kalan Arap ve yabancı uyrukluların (Küba, Kuzey Kore, Ermenistan ve Kıbrıs Rum vatandaşları hariç) Türkiye'deki gayrimenkulleri bu karardan ne yakından ne de uzaktan etkilenmeyecektir.
Başka bir uyruklu Suriye vatandaşlarının Türkiye'de gayrimenkul sahibi olmalarına izin vermesi gerektiğine dair taahhüt metni aşağıdadır:
Aynı zamanda Suriye uyruklu olduğum için 1062 Sayılı Kanuna göre devletin gayrimenkullerime el koyma hakkı bulunmaktadır.
1062 sayılı Kanun hükümlerinin içeriği şu şekildedir:
● Türk vatandaşlığını kazanan Suriyeli, vatandaşlığının geri alınması durumunda devlet hazinesine sahip olma hakkına sahiptir.
● Türk vatandaşlığını kazanan Suriyeli, ölümü halinde Suriyeli akrabaları da Türk vatandaşlığına sahip olmadıkça miras alamazlar.
● Ölmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanan ve mirasçısı olmayan bir Suriyelinin, Türk devletinin tüm mal varlığına el koyma hakkı vardır.
● Ölmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanan ve sadece Türk olmayan Suriyeli akrabaları olan bir Suriyelinin, devletin malını satma ve değerini Suriyeli varislerine verme hakkı vardır.
● Türk vatandaşlığına sahip bir Suriyelinin, taşınmazını Türk vatandaşlığına sahip bir Suriyeliye satması durumunda Ankara Şehircilik ve Çevre Müdürlüğünden şehircilik ve çevre müdürlüğünden, satılması halinde ise Ankara Şehircilik ve Çevre Müdürlüğünden izin alması gerekmektedir. Bir Türk vatandaşına ait olan mülkün, bu onaya ihtiyacı yoktur.
O halde Türkiye'de yukarıda belirtilen kategoride gayrimenkul sahibi olmak isteyenler rehni imzalamalıdır ve 1062 sayılı Kanun uygulanabilir bir kanundur. Türk hükümeti tarafından çıkarılan yeni yasalara ek olarak İstanbul ve tüm yatırım şehirlerindeki tüm gayrimenkul gelişmelerini sağlamak için müşterilerimizle sürekli iletişim halinde kaldığımız için FCC Real Estate
olarak bize ulaşın .
İlgili bloglar:
Para yatırmanın yolları
Türkiye'de yatırım koşulları
Gayrimenkul danışmanı kimdir? Seçilmesindeki kriterler nelerdir?
Türkiye'de gayrimenkul yatırım fırsatları Türkiye'de
yatırım yapmanın önemi
İstanbul Daireleri| Türkiye Daireler | Türkiye'de Notre | Türk vatandaşlığı | Gayrimenkul satış sonrası hizmetler | Gayrimenkul satış öncesi hizmetler
Size en uygun daireyi seçin
Size özel fiyatlar belirleyelim. Hemen tapunuzu teslim edelim
Denize yakın lüks Kıbrıs projesinde en iyi tatil köylerine yakışır yaşam
Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında Kıbrıs projesi bir arada
Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında proje bir arada
Kıbrıs projesinde bitmeyen tatil hayatı
Deniz, doğa ve şehir manzaralı Kıbrıs projesi
Eyüpsultan sitesinde temiz hava ve yeşilliklerle dolu konforlu yaşam