Türkiye emlak piyasasında gayrimenkul kiralamanın önemi ile birlikte birçok soru ve endişe ortaya çıkıyor

 Türkiye'de ev sahibi ve kiracının görevleri

Tarih:28 Eylül 2021 Salı

Türkiye emlak piyasasında gayrimenkul kiralamanın önemi ile birlikte birçok soru ve endişe ortaya çıkıyor

 Türkiye'de ev sahibi ve kiracının görevleri Türkiye

emlak piyasasında gayrimenkul kiralamanın önemi ile birlikte bu konuda pek çok soru ve sorun ortaya çıkmaktadır.Türkiye'de ev sahibi olarak Türk hukukuna göre her birinin diğerine karşı hakları Türkiye kiracıyı koşulsuz tahliye edemez .

Buna göre bu yazımızda hem ev sahibi hem de kiracının görev ve haklarını inceleyeceğiz.

 Türkiye'de gayrimenkul kiracılarının teminatın kaybolmasını engelleyen görevleri nelerdir ? 

- Kiracı, su, elektrik ve gaz faturaları gibi ödemesi gereken tüm masraflara uymak zorundadır ve bunları ödememesi durumunda, mülkün asıl sahibi sözleşmeyi feshetme ve kiracıyı tahliye etme hakkına sahiptir. kiracı - Kiracı , mülk sahibine kira ödemelerini ödeme yükümlülüğüne ek olarak , mülkü başlangıçta sahibinden aldığı gibi 
teslim etmeli  , yani mülkün  detaylarına herhangi bir Zarar vermemelidir. düzenli olarak ve gecikmeden  - ve son olarak, kiracı, asıl sahibinin izni olmadan mülkte herhangi bir köklü değişiklik yapamaz. Türkiye'deki mülkün kiracısı   yukarıda saydığımız eylemlerden herhangi birini yaparsa, o zaman gayrimenkul sahibi, kira sözleşmesi imzalanırken ödenen sigorta bedelini alma hakkına sahiptir ve bu yasaldır ve kesinlikle hiçbir sorumluluğu yoktur. onun için. 



Orijinal Türk malının malikinin  kiracısına karşı görevleri nelerdir? 

Mülk  sahibinin  kiracı üzerinde hakları olduğu gibi, yerine getirmesi gereken görevleri de vardır.Örneğin,
önceki faturalarını ve aidatlarını ödemek zorundadır.Kullanmadığı bir şeyi ödemek, kiracının işi değildir. bu durumda, yani kiracı ödemezse Mülkte ödenmesi gereken ödemeler Orijinal mülkün sahibi, sigorta bedelinden herhangi bir şey alma hakkına sahip değildir,
- tıpkı 
herhangi bir şeyi onarmak mülk sahibinin görevi olduğu gibi. temellerinin zarar görmüş olması, dolayısıyla sonuçlarına katlanmak kiracının görevi değildir ve bu durumda sigorta ettiren meblağdan bir şey kaybetmez, ancak kiracının kira bedelini ödemede geç kalması durumunda , ev sahibi, kiracıya herhangi bir mali ceza uygulama veya sigorta bedelinden herhangi bir şey alma hakkına sahip değildir. 

Türkiye'de bir mülk kiralamak istiyorsanız  , içiniz rahat olmalı ve kalbiniz sakin olmalıdır, çünkü tüm haklarınız saldırganların elinden uzakta korunacaktır.Ödeyeceğiniz sigorta tutarı bile sahibine teslim edilmeyecektir. ancak malikin zararın meydana geldiğini ispat etmesi durumunda bankaya yatırılacaktır.mala ve buna siz sebep olmuşsunuz, sonra bedeline ek olarak banka aracılığıyla hakkını alır. sigorta bedelini öder ve işlerini idare etmekte zorluk çekmez. 

Kiracı ile ev sahibi arasındaki ilişkinin sağlanması için kira sözleşmesinde yer alması gerekenler:

Ev sahibi ve kiracı olmak üzere her iki tarafın da menfaati için, taraflar sözleşmenin bir dizi hususu içerdiğinden emin olmalıdırlar:

1- Her iki tarafın da kişisel verileri (isim, kimlik numarası, doğum tarihi ve yeri...)

2- Kiraya veren, daha önce birikmiş fatura veya diğer ücretler gibi birikmiş aidat olmadığını kira sözleşmesinde metin olarak taahhüt etmelidir.

3- Kira bedeli: Kira bedeli olarak kararlaştırılan tutarın sözleşmede açıkça belirtilmesi, Kira bedelinin ödeneceği tarihin belirtilmesi ve ödemenin nasıl yapılacağı (el ile, banka hesabı aracılığıyla, aracılığıyla) belirtilmesi gerekmektedir. bir emlak ofisi).

4- Yıllık kira artışı için iki tarafın belirli bir değer üzerinde anlaşması önemlidir ve bu sözleşmede yazılıdır. Bu bağlamda, üç önemli noktadan bahsediyoruz:

    - Türk hukuku, kiracı ile ev sahibi arasındaki ilişkiyi kanunlaştırdığı için, sözleşme tarihinden itibaren bir yıl geçmeden kira bedelinin yükseltilmesine izin vermemektedir.

    - Artış tutarı, sözleşmenin yazımı sırasında sözleşme ile belirtilmemişse, kiracı ile ev sahibi arasında karşılıklı mutabakat ile yıllık enflasyon oranı üzerinden artış hesaplanır.

    - Artış bedelinin sözleşmede belirtilmemesi ve mal sahibinin bir yıl geçtikten sonra kiracı ile belli bir değer üzerinde anlaşmayı reddetmesi durumunda, ev sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı bulunmaz, ancak yargıya başvurma hakkı vardır.

5- Kiralama süresi: Kiralama süresi, anahtarların teslim alınmasından itibaren başlamak kaydıyla belirlenir ve genellikle yıllıktır.

6- Ek Giderler: Temizlik gelirleri, dinlenme tesislerinden elde edilen gelirler ve kiracının ödemek zorunda kalabileceği diğer ek gelirler.

7- Sigorta: Kiracının bir sigorta bedeli ödemesi zorunludur ve bunun sözleşmede belirtilmesi gerekir.

8- İmza: Her iki taraf da sözleşmeyi imzalamalıdır.

Ev sahibi, oğlunun yaşayacağı bahanesiyle kiracıdan evi boşaltmasını isterse ne olur?

Borçlar kanununa göre, kiracının kirayı ödememesi veya evi vermemesi gibi ev sahibi, sözleşmede belirtilenden farklı sebepler olmadıkça, sözleşme süresi dolmadan evin kiracıdan tahliyesini isteyemez. başkalarına yaşamak için veya ev sahibi evde temel onarımları yapmak istiyorsa.

Kiracı sözleşme süresi bitmeden evden çıkmak isterse ne yapmalıdır?

Kiracı, sözleşme süresinin sona erme tarihinden önce evi terk etmek isterse ve ev sahibi hemen yeniden kiraya veremezse, kiracıya bildirmek kaydıyla, çıkış tarihinden itibaren üç aylık bir süre için tazminat ödemekle yükümlüdür. kiraya veren.

Kiracı, ev sahibine haber verip evden çıkarsa ve hemen başka bir kiracı bulunursa, herhangi bir tazminat ödememelidir.

Tahliye tarihinden itibaren üç aylık süre içinde konutun yeniden kiraya verilmesi halinde kiracı, tahliye tarihinden kira sözleşmesi tarihine kadar tazminat ödemek zorundadır.

Kiracı evi boşaltma niyetini mal sahibine bildirmezse sözleşme geçerli olur ve kiracıyı bildirim tarihine veya sözleşmenin bitimine kadar aylık kira bedelini ödemeye mecbur eder.

Kiracı evin kirasını ödemezse ev sahibi ne hak kazanır?

Ev sahibi, kiracıya 30 gün içinde ödenmesi için noterden tebligat göndermek zorundadır ve sürenin dolması ve kiracının ödeme yapmaması durumunda ev sahibi tahliye davasıyla mahkemeden tahliye talebinde bulunabilir.

Ev satılırsa kiracıya ne olur?

Evin satılması halinde kiracıya altı aylık bir süre verilir ve bir ay içinde yeni sahibine evin boşaltılması için ihtarname verilir.

Bu durumda kiracı, satın aldığı tarihten itibaren altıncı ayın sonuna kadar konutta kalabilir ve altıncı ayın sonunda konut boşaltılmazsa malik tahliye davası açabilir.

Kiracı, ev sahibinin önceden izni olmadan evde değişiklik yapabilir mi?

Kiracının ev sahibinin önceden izni olmaksızın evde ciddi değişiklikler yapması sözleşme şartlarına aykırıdır, bu durumda ev sahibi kiracıyı evden tahliye edebilir.
 

İlgili bloglar:

Para yatırmanın yolları 

Türkiye'de yatırım koşulları

Gayrimenkul danışmanı kimdir? Seçilmesindeki kriterler nelerdir?

Türkiye'de gayrimenkul yatırım fırsatları Türkiye'de 

yatırım yapmanın önemi

 

İstanbul Daireleri| Türkiye Daireler | Türkiye'de Notre | Türk vatandaşlığı | Gayrimenkul satış sonrası hizmetler | Gayrimenkul satış öncesi hizmetler

EMLAKLAR

Size en uygun daireyi seçin
Size özel fiyatlar belirleyelim. Hemen tapunuzu teslim edelim

  • Denize yakın lüks Kıbrıs projesinde en iyi tatil köylerine yakışır yaşam

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    180.590Detaylar
  • Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında Kıbrıs projesi bir arada

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    473.210Detaylar
  • Tatil ve yaşam için ihtiyacınız olan tüm olanaklarla deniz kıyısında proje bir arada

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    200.000Detaylar
  • Kıbrıs projesinde bitmeyen tatil hayatı

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    81.000Detaylar
  • Deniz, doğa ve şehir manzaralı Kıbrıs projesi

    NORTH CYPRUSYapım Aşamasında
    232.390Detaylar
  • Eyüpsultan sitesinde temiz hava ve yeşilliklerle dolu konforlu yaşam

    EYÜPSULTAN / ISTANBULYapım Aşamasında
    685.000Detaylar
TÜMÜNÜ GÖR
Chat on WhatsApp